sakk kreatív játékAz első, ami eszembe jut a sakkról, az Kempelen Farkas (1734-1804) sakk-gépe. Pontosabban az arról készült kép.

A másik a Polgár lányok története.

Polgár Judit a sakktörténet legjobb női sakkozója, a 2008 októberi női-férfi FIDE-ranglistán 27. helyezett 2711 ÉLŐ-ponttal. Legmagasabb pontszámát, 2735 pontot 2005 júliusában érte el.

Legjobb helyezése a 8., legutóbb 2005 októberében. A női világranglistát 1989 óta megszakítás nélkül vezeti. 12 éves kora óta a felnőtt női világranglista 1. helyezettje.
Judit és a két nővére (Zsuzsa, aki férfi nemzetközi nagymester cím viselője és Zsófia, férfi nemzetközi mester) egy pedagógiai kísérlet résztvevői: az apa, Polgár László bizonyította, hogy a gyermekek csúcsteljesítményekre képesek, ha korai életkortól (életkoruknak megfelelő módon) képzik őket egy speciális területen. A szülők magántanulóként oktatták őket, de a sakkot nem minden más kizárásával oktatták: mindegyikük több diplomával rendelkezik, és négy-nyolc idegen nyelven beszélnek. A legjobb sakkjátékosok között tarthatjuk őket számon.
Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Polg%C3%A1r_Judit

A sakk alapvetően társas játék, de a modern “kütyüknek” köszönhetően egyedül is játszható. Hordozható sakkgép néven kereshetsz rá a neten.

A gyerekek valamiért vonzódnak a táblához, a rajta található figurák talán mesebeli lényekként jelennek meg szemük előtt. A játékszabályokkal így nem sok értelme van kicsi korban foglalkozni, de (hacsak nem műkincs), a nagyapa vagy apa sakktábláját és figuráit hadrendbe állítva meg lehet küzdeni a királylány kegyeiért vagy a szomszéd várért.
A játékszabályokkal eleinte nem is kell foglalkozni. Amikor már kellő számú győzelmet arattunk az ellenfél seregén, akkor fáradnak el hős gyalogjaink, és már nem tudnak lépni, csak előre, és csak egyet.
Hasonlóan egy kis fantáziával be lehet vezetni a többi figura lépéseinek szabályát is.

A sakk szabályai iránt másként is fel lehet kelteni a gyerek érdeklődését. Nincs nagyobb vonzóerő, mint látni a nagyokat csendben, feszült figyelemmel játszani.
Ehhez azonban az kell, hogy a felnőttek, a nagyok is szeressenek játszani, és legyen olyan közös tér, abban együtt töltött idő, amikor a gyerekek mással foglalkozva is figyelhetik a felnőtteket.
Hiszen alapjában utánzással tanulnak, és mint tudjuk, mindent hallanak:)

Ha még te sem ismered a sakk szabályait, katt a linkre.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Sakk
Egy leírás Kempelen gépéről:
http://www.titoktan.hu/_raktar/Kempelen.pdf

Kép forrás: www.sakk.abbcenter.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .