Mi van a tojástartóban?

Home / Kreativ alkotás / Mi van a tojástartóban?
Az előző bejegyzésben mutattam egy tojástartót.

Ebben a kifestett, hagyományos tojástartó dobozban Húsvéttól Húsvétig tanyázik néhány korábbi kreatív alkotás: húsvéti tojások.

Nézzük, mi mindent rejt ez a festett tojástartó!

A benne található, különböző évekből származó húsvéti tojások mind kifújtak. (Egyik évben Németországból kaptunk ajándékba kifújó készletet, gondolom, ma is lehet kapni kreatív hobbi boltokban).

A tojások kifújása

 1. A tojások kifújásához a könnyebb lyukasztás érdekében érdemes egy ideig ecetben áztatni azokat, a sav hatására felpuhul a meszes héj. Persze azt nem kell megvárni, hogy “gyűrhető” legyen:)
 2. Határozottan, erősen kell megfogni a tűt és a tojást is. A tűt egy határozott mozdulattal bele kell döfni a tojásba, mindkét végén. Ha tál felett csinálod, akkor nem kensz össze semmit a kicsorgó tojással:)
 3. Lyukasztás után ki kell fújni a tojáshéjból a tartalmat. Erős fújásokkal, de türelmesen. Nehogy a nagy igyekezetben a kifelé igyekvő sárgája és fehérje nagyobb lyukat törjön, mint amit te szeretnél.

Miután letakarítottad az esetlegesen összemaszatolt héjat, és száraz is, lehet kezdeni a dekorálást.

 • A legkevésbé látható tojások közül az egyik csak kék festékkel egyszerűen mintásra van festve.
 • A bozontosnak látszó nyuszikát formáz.
 • A zöld pöttyös sárga tojáson a pöttyök fényes flitterből ragasztással kerültek a tojáshéjra.
 • Az alatta lévőn viaszcsíkok emelkednek ki a tojáshéj síkjából. Derekán fehérneművarrásnál használatos csipkéből van “öv”.
 • Viaszos a jobb alsó tojás is.
 • Aztán ott a hagyományos piros is.
 • A bal alsót én festettem hímesre, legalább 10 éve:)
 • Ez pedig az egyik legszebb, amit valaha láttam. A most 16 évesem egyik alkotása. Méteráru boltból származó dísznek valóból “zsinórozott” hímes tojás. Egyszerűen gyönyörű.
"zsinórozott" húsvéti hímes tojás

"zsinórozott" húsvéti hímes tojás

 

One thought on “Mi van a tojástartóban?

 1. […] hogy akár a saját készítésű remekműveidet, akár kreatív gyereked évek során készített legszebb vagy legegyedibb hímes tojásait tároljátok, és Húsvétra […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .