A malom egy ősi, táblás, két személy által játszható, mondhatni stratégiai társasjáték.

malom kreatív játékA négyszög alakú táblán kell a bábukat – amelyek hagyományosan lapos korongok – elhelyezni, vonalak metszéspontjain.

A malom is azon társasjátékok közé tartozik, amelyekkel a gyerekek hamar megismerkednek, ha szüleik, a rokonok szeretnek játszani.
Hiszen ha nincs is otthon “gyári” tábla, akkor egy kartonra vagy sima rajzlapra, műszaki lapra gyorsan le lehet skiccelni a tábla rajzát.

És az sem jelenthet problémát, ha nincs olyan játékunk, amiben lenne 9-9 “korong” vagy “kő”.
Szóba jöhet rizsszem, tészta, bab, borsó, lencse, gombok, vagy akár papírból kivágott korongok (kisiskolás számolókorongjai:))

Velünk sem történt ez másként. Egészen kicsi gyerek voltam, amikor apánk rajzolt nekünk egy malom táblát, és megtanított a játékszabályokra. Különböző magvakkal játszottuk.

Idő kellett hozzá, mire a csiki-csuki lényegét megértettem, még több ahhoz, hogy az ugrálás logikáját is megértsem. Jó volt jobban játszani, mint öcsém:)

Most rajtam a sor, hogy megtanítsam a kisebbik lányomnak is. Már tudja, mi a malom, hogy mikor vehet le bábut és mikor nem.

Ha nem ismered a malom szabályait, itt olvashatsz utána:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Malom_%28j%C3%A1t%C3%A9k%29

2 válasz

  1. Szia Csilla!

    Igen, nagy találmány a malom. Bár a pénzügyi nevelés a te asztalod, köszönöm a témaötletet. Visszaélni nem fogok vele:)

  2. És arról nem is beszélve, hogy a malomnak rengeteg haszna van, mert sokféle készséget fejleszt: pl. stratégiai gondolkodást, koncentrációt, kombinációs készségeket, logikus gondolkodást…

    Csak halkan jegyzem meg: pénzügyi neveléshez kiváló!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .