Farkas Anikó, Kreativanyu

www.kreativanyu.hu

Élete egyáltalán nem mondható mindennapinak, rá fokozottan igaz a mondás: “Ember tervez…”

Éppen ezért nem csak a “hagyományos értelemben vett” kreativitásra van szüksége, azaz nem csak akkor, amikor valamit alkot gyerekeivel.

Kreatívnak kell lennie a mindennapi időbeosztásban, megvalósításban, a közös időtöltések tervezésekor is, amit a lányai közötti 10 év korkülönbség is indokol.

Szívesen megosztja tapasztalatait, melyeket saját gyermekkorából hozott, és amelyeket lányai nevelgetése, terelgetése során szerzett, mégpedig azzal a céllal, hogy a közös játékkal töltött idő amellett, hogy örömteli, felhőtlen szórakozás, a gyerekek nevelését, fejlődését is szolgálja.

Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy a közös játék a szülőkre is személyiségformáló erővel hat!

Szülői Kreativitásébresztő Minitréningjéről a hírlevélből értesülhetsz.

Első, ebben a témában megjelent kiadványa a Mit játsszunk téli estéken? c. anyag volt a www.csaladi-karacsony.com és a www.kreativanyu.hu közös kiadványaként.

2011-ben havonta jelennek meg szakértői cikkei “játékkal nevelés kreatívan” témakörben a Boldog Családok Klubja oldalon. Ennek hatására készült el a www.kreativanyu.hu után a www.mitjatsszunk.hu is.

2011 áprilisában a Vidi Rita (Hősnők.hu) által alapított Minerva Capitoliuma c. folyóirat tematikus, kreativitásról szóló számában jelent meg szakértői cikke. A cikk teljes egészében elérhető itt: http://www.kreativanyu.hu/kreativitas/egy-hataridonaplo-margojara/

Két tehetséges, szépséges lánya van, az ő személyiségük sarkallta arra, hogy elmélyedjen a kreativitás és a tehetség témájában.

Részt vett a Gödöllői Török Ignác Gimnáziumban, mint tehetségpontot létesített intézményben a „Tehetséges gyerekek a családban és az iskolában” (R033_013) elnevezésű képzésben a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége és a Magyar Géniusz Projektiroda szervezésében.

Tanulóévei alatt – nagyobb részt már anyaként – szerzett 4 diplomát, 3 nyelvvizsgát, doktori fokozatot eredeti szakmájában.
Megismerkedett a nettel, az online lehetőségekkel, weboldal tulajdonos és menedzser.
Állandóan agyal és alkot online és offline egyaránt, tanul és tanít, értékesít és coachingol.
Kapcsolatokat épített, és rájött, van mondanivalója azok számára is, akik gyereket nevelnek.

Végül megtalálta új hivatását, terapeutaként dolgozik.

Vélemények Farkas Anikó – Kreatívanyu – tevékenységéről

A Mit játsszunk téli estéken? anyagról:

idézet kreativanyu Ez csodás volt!

Az elején, persze azon gondolkodtam, hogy vajon mit mondhatsz nekem, a téli estékről, amit 2 gyerek után ne tudnék…Aztán rájöttem…Visszakaptam a gyerekkori emlékeim. Hiszen szinte csak könyvekre, a szomszédok gyerekeivel együtt töltött játékokra gondoltam…nem pedig az én gyerekkorom emlékeire, amikor a gyerekeimmel játszottam…
Hajj pedig, mennyi csodás, egyszerű játékunk volt, ami a TE hanganyagod nélkül eszembe sem jutott volna!!
Újra kinyílt a fejemben a “gyerek világ”.
KÖSZÖNÖM !!
és Matyi fiam is köszöni !!! 🙂
Mátyás Anita
www.nevedbenasorsod.hu

 

A Mit játsszunk? oldal cikkeiről

idézet kreativanyu Bármilyen gyermeknevelési tanácsadót, szakértőt leginkább az alapján tudok hitelesnek tekinteni, hogy milyen a viszonya a gyermekeivel. Anikónak nagyon jó érzéke van ahhoz, hogy nagyon korán felfedezze a lányai tehetségét, és megfelelő támogató hátteret biztosítva segítse őket az útjukon, kiteljesedésükben.

Amikor az írásait olvasom, sokszor az jut eszembe, hogy gyermekként én is erre a támogatásra, szeretetre vágytam volna, amelyet sajnos csak részben kaphattam meg, és sokszor pont a lényeg hiányzott: az elismerés, a bátorítás, a feltétel nélküli elfogadás.
És a különbség látható is: a nagylánya már 15 évesen elképesztően önálló, és tudja, mit akar, folyamatosan tesz is érte, és kézbe veszi az irányítást, ha arra van szükség. Én kb. 30 éves koromra jutottam el erre a szintre, nem kevés önismereti munkával.
Anikó tudja azt, amit sokkal több szülőnek kellene tudnia: támogatni a gyerekeket szeretettel, és úgy, hogy közben nem rakjuk rájuk a kimondott vagy kimondatlan elvárásainkat.
Háromgyermekes anyaként sokat tanultam és tanulok tőle.
Kováts-Szőcs Anita
www.egymast-tanitjuk.hu

A női kreativitás nem ismer határokat:)

 

idézet kreativanyu Budapest, Astoria kereszteződés. Úgysem hiszitek el, a kormánykerékre egy külső, kerek leszorító volt erősítve…. Így lett belőle hímzőkeret. Mivel a gobelin rá volt feszítve, a duda nem működött, hogy a vezetés közben szükséges kapcsolókat hogyan érte el a hölgy, arról nincs infóm. De lelkesen hímzett a piros lámpánál.

(Facebookon gyűjtve)

 FarkasAnikó-Kreativanyu

Számomra ez a kreativitás

 

Gyerekkoromban rengeteget rajzoltam , anyu szokta mondani, alig győzte venni  a rajzlapot. Ugyanakkor viszont festeni, ollóval vágni nem tudtam szépen. Általános iskolai rajzszakkörökön elég jól sikerültek a ceruzás, tollas rajzaim. Ezekre szívesen gondolok vissza, és megpróbáltam lányaimnak is felidézni, hogyan rajzoltam, satíroztam a gesztenyét, a galagonyaágat. Kicsit makraméztunk is ezeken a szakkörökön, de aztán nem foglalkoztam vele.

Kislány koromban a laposöltéses hímzést megtanultam, de sem horgolni, sem kötni nem tudok. Nem tanultam meg szabni-varrni. A szomszédban nagyon szép goblenek készültek, ez a kézimunka elvarázsolt engem is. Ez hozta aztán magával a keresztszemes hímzések szeretetét.

Az újrahasznosítás, a természetszerető énem megnyilvánulása. Nagy hatással voltak rám a svájci, német és holland útjaimon tapasztaltak.

Bár ötletelek, megálmodok dolgokat, elméletben rendkívül kreatívnak tartom magam, a kivitelezés ritkán művészi.

Minden nap alkotok valamit blogjaimon,  amikor e-bookot írok, szerkesztek, vagy másoknak segítek, de ez  nem ugyanazt az érzést kelti, nem ugyanazt a hatást váltja ki, mint mikor kézzel létrehozok valamit.

A Kreativanyu blogot egyrészt azért hoztam létre, hogy az utókornak megőrizhessem tökéletlen alkotásaim.

Van két gyönyörű, okos lányom, akiktől sokat tanulok. Igen kreatívak, de nem ugyanazokon a területeken és nem egyforma intenzitással jelenik meg alkotó kreativitásuk. Igaz, van is köztük 10 év. Így a koruk és a 10 év alatt megváltozott világ nyújtotta ingerek, illetve az én tapasztalataim is másként hatnak a kicsire és a nagyra.

Az ő alkotásaikat is nagy becsben tartom. Őrzöm az ovis és iskolás kézműves dolgokat, a táborokban készített kreatív tárgyakat.

Másodsorban azért jött létre ez a blog, hogy megőrizhessem, és megoszthassam mindazokat a kreatív kincseket, amiket ők alkottak, vagy amit az oviból, iskolából hazahoztak.

Reklámoktól terhelt mindennapjainkban, a készen kapott képek, filmek révén fantáziánkat, képzelőerőnket sokkal kevésbé kell használnunk, mint azt tették akár szüleink is. Pedig a gyereknevelésben elengedhetetlen a kreativitás. Kreatívnak kell lennünk a családi kassza kezelésében, az időmenedzsmentben, a napi közös időtöltés megszervezése és a gyermekeinkkel való játék alkalmával.

Bízom benne, hogy azok az anyukák (apukák) is hasznosnak találják a blogot, akik kevésbé kreatívnak gondolják magukat. Szeretnék segíteni nekik is, hogy kreativitásuk feléledjen, illetve hogy azt fejleszteni tudják.

Harmadsorban a blog célja a szülői kreativitás felébresztése és fejlesztése.

Kellemes barangolást kívánok!

Kreativanyu kreatív aláírás

Egy válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .