Vízkereszttől hamvazó szerdáig tart a farsangi szezon. A bálak, mulatozások, a tél elűzésének ideje.

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, mi is többször sütünk a téli, hűvös időben kelt tésztákat. A kicsi annyira szereti a fánkot, hogy szinte hetente kéri. A nagyobbik a túrós batyuért van oda.

Szóval fánkot gyakran sütök, így ismét bebizonyosodhatott, hogy gyakorlat teszi a mestert, egyre jobban sikerül.

A fotó nem a saját sütőtudományomat dicséri. Ugyanis mire lefényképeztem volna a csodásan sikerült, szalagos farsangi fánkjaimat, addigra a siserehad eltüntette mind egy szemig:)

Foto: www.utazas.sk

Fánktésztát bedagasztani és keleszteni több módon lehet.

Anyu  a hagyományos, paraszti módon a nagy táljában fakanállal dagasztotta  a fánktésztát, mi meg néztük, mikor lesz hólyagos a tészta. Mert akkor jó.

Egy időben dagasztótálat használtam a kelesztéshez, de mióta van kenyérsütő gépem, az keveri ki és dagasztja a tésztámat. Addig lehet kreatívkodni.:)

Olvastam valahol, hogy nem szükséges a szárított élesztőt felfuttatni. Én mégis mindig felfuttatom egy bögre langyos, cukros tejben. Így biztos, hogy jó lesz a tészta.

Miután a kelt tésztát kinyújtottam és kiszaggattam a fánkokat, letakarva kelni hagyom. Ilyenkor rajta kell tartanom  a szemem, mert a  kicsi él-hal a nyers tésztáért:), a múltkor túl is ette magát.

A szép farsangi fánk tésztájának titkai:

A fánksütés titkai:

Itt pedig a recept, ami szerint én készítem a fánkot.

Hozzávalók:

Az élesztőt egy fél bögre, két deka cukorral édesített tejben megfuttatjuk. Miután szépen  feljött – én hagyom púposra jönni – összedolgozzuk  a langyos liszttel, a tojássárgákkal, a cukorral, vaníliás cukorral, és annyi langyos tejjel, hogy közepes keménységű kelt tésztát kapjunk. Végül bedolgozzuk az olajat vagy az olvasztott vajat.

Langyos helyen a duplájára kelesztjük.

Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, fánkszaggatóval (elég széles szájú pohárral) kiszúrjuk. (Anyu mindig belemártotta a fánkszaggatót lisztbe, hogy ne ragadjon bele a tészta a szaggatóba, így gyorsabb és könnyebb a szaggatás.)

Letakarva még 10 percig kelesztjük.

A fánkokat aljukkal felfelé bő, meleg olajba tesszük, miközben ujjunkkal a közepükbe mélyedést nyomunk. Az olaj csak a fánkok derekáig érjen!

A fánkok egyik oldalát kis lángon, fedő alatt sütjük, majd megfordítva fedő nélkül nagy lángon folytatjuk.

Itatósra szedve lecsepegtetjük, vaníliás porcukorral meghintjük, baracklekvárral a közepükben tálaljuk.

A baracklekvárt lehet vízzel hígítani és forrósítani, vagy 2-3 evőkanál rummal bolondítani. Én ez utóbbi lépéseket nem szoktam megtenni, igaz, anyu féle házi baracklekvárom nem is igényli a hígítást.

Vaníliás cukrot pedig házilag is készítek már.

Kenyérsütő gépben dagasztva és kelesztve a farsangi fánkot erre kell figyelni:

Mindig előbb a folyadékokat kell beadagolni, azaz először a 4 tojássárgáját öntöm bele, erre a felfuttatott élesztőt, és még egy kis tejet. Ezután a lisztet, cukrot. Amikor már majdnem összeállt a tészta, akkor öntöm hozzá az olajat.

3 válasz

  1. Szeretném mekérdezni, hogy a fánk fotója honnan származik?
    Köszönettel várom válaszod.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .