Keresgélni kezdtem a könyvespolcomon, már a jácintról akartam írni. Aztán hóvirág lett belőle:)

Rátaláltam néhány, anyutól már elhozott kötetre a Búvár zsebkönyvek sorozatból. Gyermekkorunk nagyszerű és sikeres illusztrált sorozata az iskolai tananyag kiváló kiegészítőjeként szolgált.

Rendkívül tájékozottá lettem általuk, számos rovart, növényt ismertem meg már alsós koromban ezekből a kis könyvecskékből.

Szóval amint nézegettem a köteteket,  a Hagymások, gumósok címűben megakadt a szemem a hóvirágon.

Két bekezdés, két hóvirágról, tudományos ismeretterjesztő módon.

Pompás hóvirág (Galanthus elwesii). Dél-ukrajnai, balkáni és kisázsiai honosságú. Nagy termetű: tőkocsánya 15-25 cm. Már november elején kihajt, február elejétől pedig virít (olykor már januárban is). Levelei szélesek, szürkészöldek, a belső lepellevelek végig zöldek.

Redőslevelű hóvirág (Galanthus plicatus).  Hazája Dél-Ukrajna és Dobrudzsa. Az előbbinél alacsonyabb (20 cm), később virít (február vége –  március vége). Levelei zöldek, szélük alul visszahajtogatott. Belső lepellevelei csak a csúcsuk táján zöldfoltosak.

A hóvirágok a kora tavasz Európa-szerte legismertebb és legkedvesebb növényei (Görögországban egy kivételes, októberben virító fajuk is él). Az általánosan elterjedt kikeleti hóvirág (G. nivalis; 1. Vadvirágok 1.)mellett a nemzetségnek további 15 faja ismeretes, melyek a Balkántól a Kaszpi-tengerig élnek.

Forrás:
Hagymások, gumósok
Búvár zsebkönyvek, Móra Kiadó
1984

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .