…avagy térdelj bele a homokba:)

Ezzel a címmel jelent meg a kreativitásról szóló írásom egy egyedülálló havi magazinban.

Nagyon örültem, amikor Szilveszterkor megérkezett a felkérés, hogy a februári számba írjak a kreativitásról. Őszintén szólva már régi vágyam volt, hogy írhassak ebbe a lapba:).

Most Te is elolvashatod, hogyan függ össze a kreativitás a határidőnaplóval, hogyan születhetnek eget rengető gondolatok hintáztatás közben.

Download:

FLVMP43GP

Egy határidőnapló margójára
Avagy: térdelj bele a homokba!

Karácsonyra határidőnaplót kaptam a férjemtől.

Ebben semmi különös nincs, mondhatni cseppet sem kreatív ajándék. Évek óta ilyenkor jutok hozzá e fontos tervezési, alkotási segédeszközhöz, mégpedig mindig tőle kapva azt. Jól megkímélem az uram, nem kell gondolkodnia, hogy mit is vegyen nekem.:)

Kb. 18 év ismeretség távlatából talán te is elvárnád, hogy ne okozzon gondot színében, borítójának mintájában olyan ajándékot beszereznie, ami megfelel az ízlésemnek. Imádom a bordót például. Vagy megjelentek a piacon határidőnaplók olyan kis virágindás-cirádás kivitelben, tavaly olyanom volt. Nőcis, na.

Na de eeeeeeez? Azt hiszem, ezt hívják libafos zöldnek, bocsi:).

Jó pont, hogy ennek a mostaninak legalább a mérete megfelelő (bár nincs benne térkép, s mint tudjuk, egy nő nehezen tájékozódik).

Szóval itt volt ez az ajándék, és napokig csak néztem, próbáltam megbarátkozni a színével. A karácsonyfa alatt eleinte még azon agyaltam, hogy beborítom valamivel – naná, a kreatív énem egyből akciózott volna…

Végül írtam egy sms-t az éppen dolgozó férjemnek az ünnep elmúltával. Hogy annyira, de annyira írnék már bele, annyi tervem, tennivalóm van már elsején is, hogy mégiscsak jó lesz nekem ez a határidőnapló. Persze továbbra is azon gondolkodtam, hogy beborítom.

Tennivalóim sorát csak gyarapította a fő Hősnő, Vidi Rita, de örömmel teszek eleget a felkérésnek. Tudniillik, hogy itt megosztom Veled a gondolataim a kreativitásról.

Ma, január elsején, amikor leültem, hogy megírom Neked a Minervába a kreativitásról szóló cikkem, behoztam magam mellé az alapadatokkal már ellátott, méretében megfelelő, de iszonyatosan ronda színű határidőnaplómat.

Míg a laptopot élesztgettem és persze fixíroztam a határidőnaplót, azon járt az agyam, miről is írjak a kreativitás témáján belül, ami számodra hasznos lehet. Egyszer csak önkéntelenül a monitorról a határidőnaplóra néztem, még fejemet is arra fordítottam, és valahonnan agyam egy rejtett zugából egy belső hang felkiáltott:

“De legalább egyedi!!!”

Innentől kezdve ez nem egy ronda határidőnapló. Hanem az én határidőnaplóm.

Ha most valaki látna, tuti azt mondaná, nincs ki a négy kerekem. Itt vigyorgok, örülök e mélyenszántónak éppen nem mondható, de annál igazabb mondatnak.

Ugyanis rímel arra a gondolatomra, ami egyben az első szülői kreativitást ébresztő minitréningem jelmondata is: Lehet másképp!

Ezennel tulajdonképp meg is fogalmaztam, mit jelent számomra a kreativitás. Remélem, hogy nézetemmel hozzájárulok a Te saját kreativitásfogalmad megalkotásához és gyakorlatban történő alkalmazásához.

A “Lehet másképp!” felismerésem eredetét elmesélem Neked, mert nagyon tanulságos.

Felnőttként, családanyaként sokszor éreztem, hogy valami nincs rendben, hogy nem lehetek önmagam bizonyos szituációkban. A Minerva, illetve a Hősnők blog olvasói hozzád, hozzám hasonlóan olyan nők, akik felismerték magukban az igényt életük valamely (vagy több) területén a változ(tat)ásra, tenni is akarnak érte. De a változ(tat)ási igény felmerülése még nem jelenti azt, hogy pontosan tisztában lennénk azzal, mit is kell megváltoztatni. Egy- egy váratlan helyzet vagy épp mindennapi esemény is hozhat megvilágosodást, felismerést, mint ahogy az velem is történt egy szép nyári nap.

Minden évben hivatalosak vagyunk egy ismerős meghívására a közeli halastóhoz. Ragyogó nyári napsütésben töltöttük az időt, a tó mellett a családok, a gyerekek kedvéért kialakított játszótéren is sokat játszottunk.

Hinta, lengőhíd, mászóka, csúszda. Mezítláb a homokban. Természetesen mindent kipróbáltunk.

Lehajolva kisleánykát be a hintába (elég alacsonyak a hinták, hogy a kicsik kényelmesen tudjanak ki-beszállni, és meglökni magukat). Én szembeállok vele, lökdösöm. Majd átengedjük egy másik kisgyereknek, akit apukája hintáztatott.

Kisgyerek be a hintába. Apuka szemben a gyerekkel. De letérdelt a homokba!

Szemkontaktus, játékosság, intimebb kapcsolat a melegtől vibráló levegőben…

Szinte kívülről láttam magam, amint ott állok, figyelem a gyermekét a homokban térdelve hintáztató apukát, a döbbenet kiül az arcomra, de szinte ugyanabban a pillanatban már át is vált arckifejezésem csodálkozóvá, abból pedig a felismerést is tükröző mosolygóssá:

Lehet másképp!

Nagy képzeletbeli homlokra csapás!

Másképp, mint ahogy mindenki csinálja. Másképp, mint ahogy gyerekként a felnőttektől (szüleimtől) láttam. Másképp, mint a többi anyuka a játszótéren. Másképp, mint…

Azóta tudom, hogy a változtatási igényem gyökere (a gombóc a gyomromban) a neveltetési örökségemből fakadt. Hogy mélyen belém égettek olyan mintákat, amiket az én – kreatív – személyiségem igyekezett újakkal, sajátokkal és sajátosakkal felülírni, de ez mindaddig nem sikerülhetett, amíg nem ismertem fel (legalább tudat alatt) az okot és okozatot, amelynek eredményeként “megvilágosodtam” és megszületett a jelmondatom: Lehet másképp!.

Azt kívánom Neked hát szeretettel, hogy az új évben hősnőhöz méltóan a kérdéses helyzetekben, a kritikus pillanatokban minél többször jusson eszedbe:

Lehet másképp

– gondolkodni,

– dolgokhoz, személyekhez, történésekhez hozzáállni,

– cselekedni,

– gazdálkodni idővel, pénzzel,

– szeretni,

A cikk megjelent a Minerva Capitoliuma 2011. februári, kreativitásról szóló tematikus számában.


3 válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .