Megmutatom a tavaly készített Csipkerózsika jelmezt teljes egészében, és azt is elmondom, miből, hogyan készült.

Videó a bejegyzésben!

A ruha alapját egy eredetileg elsőáldozásra varrt ruhának az alsóruhája adta, ami sima fehér vászonból készült.  Varrónői szakszavakat nem tudok, mert varrni nem nagyon tudok:). A lényeg, hogy ez az alsóruha derékban gumis,  és keskeny vállpánttal rendelkezik.

Mivel egy nagyobb lánykáé volt egykor ez a ruha, már évekkel ezelőtt, amikor  a nagyobbikomnak készült belőle jelmez, két helyen felvarrtam. (Jé, azt is meg akartam mutatni. Na majd máskor.)

A ruha elejére korábban eltett, újrahasznosításra ítélt gyengébb minőségű bordó szalagból varrtam zsinórozást imitáló formában díszt. Hercgnői ruhához illendően ezeket a szalagcsíkokat tovább díszítettem apró gyöngyökkel, váltogatva a rózsaszín egy rózsásabb és egy lilásabb árnyalatát. E kis gyöngyöket is még régebben vettem keresztszemes hímzések kellékeként.

Volt egy ezeréves, alig hordott rózsaszín alsószoknyám is. Ez került alul a fehér alsóruha fölé, tehát ez lett Csipkerózsika gyönyörűséges szoknyája. A hercegnő nevéhez méltón csípő magasságban rózsákkal díszítettem.

A rózsák alapanyagául annak a bordó anyagnak a csíkjai szolgáltak, amelyet évekkel ezelőtt kaptam orosz barátnőmtől, amikor adventi naptárakat varrtam:) Eredetileg az ő gyönyörű estélyi ruhájából való, mert túl hosszúnak találta azt:) Ez valamiféle szaténselyem lehet – nem értek az anyagokhoz sem: )-, csíkjaiból varrtam a kibomlott rózsákat.
A rózsák közepére egy szakadt nyakláncból származó fehér gyöngyöket varrtam, “szirmaikon” a már említett apró gyöngyökből “hullott harmat”.

Megint más szalagmaradékból néhány masni is felkerült a szoknyára, hogy “habosabb” legyen, és a hosszát is korrigáljam.
Még gimis koromban, azaz kb 25 éve:) kaptam anyutól egy gyönyörű rózsaszín kendőt, talán selyem. Az biztos, hogy drága volt. Sarkaiban az alapszínnel harmonizáló lila árnyalatokban virágminták díszlenek. Nagyon szerettem, sokáig hordtam, minden tavasszal elővettem. Az évek megviselték, játszós ruha lett belőle előbb csak a ma majdnem 16 évesemnek, majd  a kicsinek is.

Ebből a kendőből lett Csipkerózsika ruháján a finom, kerek vállakat eltakaró lepel. A kendőt keresztben félbevágtam, és a ruha hátán a nyakkivágásra varrtam fel egymás felett elcsúsztatva a két felet. Hogy a nem túl szép varrást takarjam, a szakadt gyöngysor egy részét felöltögettem.

A maradék gyöngysor a ruha elején díszlett.

Hogy Csipkerózsika meg ne fázzon, az előző ősszel vett pelerint még rávette a ruhára, sejtelmesen takarva csodás toalettjét:). Aranyszőke haját gyöngyös hajpánttal fogta le. Végül felöltötte flitteres álarcát, melyet egy gyerekújság mellékleteként szereztünk.

Apró lábacskáira felvette balettcipőjét, így vitette magát az oviba a mi Csipkerózsikánk 2010. farsangján.

(Idén kimaradt  a farsangból a fránya influenza miatt.)

 

 

 

dxn black kávé vélemény
Kóstold meg te is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .